duminică, 17 octombrie 2010

Yukio Mishima - Zapada de primavara


Japonia inceputului de secol 20, 2 familii bune, Marchizul Matsugae care traieste intre obiecte occidentale si copilul lor , Kiyoaki este educat ca un tanar lord, acesta simte in sufletul sau sensibilitatea exagerata a varstei si a pozitiei familiei sale devenind un copil interiorizat si pornit sa exagereze totul in sinea sa.
Satoko, frumoasa si delicata ca o floare de cires, provine dintr-o familie cu traditie veche, educata in stilul tinerelor sfioase fiind pregatita de familia Ayakura sa devina Printesa Imperiala.
Satoko e mai mare ca si Kiyoaki cu 2 ani si e mai matura si patimasa, cedand din prima imboldurilor inimii si incalcand eticheta.
Kiyoaki, dupa multe mustrari de constiinta si interpretari interioare a gesturilor fetei cedeaza rugamintii acesteia de a se plimba cu risca printr-o superba ninsoare de primavara, aici buzele lor se consuma reciproc intr-un pasional sarut dand nastere la speranta ca in curand ei vor fi impreuna dar Kiyoaki, interpretand gestul ei in felul lui gresit si imatur o judeca prea aspru si o vreme nu mai pastreaza legatura cu ea, motiv pentru care fata, nemaritata pana la varsta de 20 de ani accepta sa fie consoarta printului.
Cuprins de remuscari Kiyoaki reia legatura cu ea pentru a-i inapoia o scrisoare considerata compromitatoare, dar ajunsi in camera fata in fata este ajutat de Satoko sa o dezbrace, consumand virginitatea fetei si inocenta lui intr-o camera straina si indepartata.
Relatiile lor sexuale continua chiar daca ea este logodnica imperiala, pana cand Satoko se trezeste vomand intr-o dimineata.
De aici totul o ia razna intr-un mod in care nu m-am asteptat, dar nu mai zic nimic, va las sa cititi, daca v-a trezit interesul cartea.
Eu am inchis coperta si am ramas in intuneric, mult timp dupa, cu sufletul sensibil la tot, meditatie pasnica despre ce inseamna sa iubesti nebuneste si sa cedezi inimii fara sa iti pese de dezonoare, moarte sau complicatii familiale, doar sa iubesti.

Cartea e scoasa la Humanitas, fiction si are 333 de pagini si costa 35 RON

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu