duminică, 17 octombrie 2010

Vladimir Nabokov - Ada sau ardoarea


Incest intre veri, din copilarie chiar.
Ada are cam 13 ani, el 15 si fac " dragoste" pana la epuizare prin toate colturile vilei Ardis, unde locuia Ada cu mama si cu sora sa.
Cartea urmeaza povestea lor de viata, pasaje de corespondenta arzatoare cifrata in coduri ciudate si incalcite pe care nici ei nu le deslusesc uneori.
E un roman destul de dificil, fiindca are multe cuvinte rusesti si fraze fara ca traducatorul sa puna o nota de subsol in pagini, dar glosarul de la finele cartii ajuta, deci e de citit cu 2 degete :P, in rest franceza si engleza mi se par la indemana, fac parte din vremea lor si din tagma societatii bune care isi educa copii sa fie europeni prin lingvistica.
Mi-a placut Ada, desi e rusoaica totusi sangele ei are alte influente, dintr-o mama actrita , nu prea talentata dar cu apucaturi de cocota, tatal lui Van casatorit cu sora ei nebuna, o lasa si se transforma in protectorul Marinei, mama lui Ada.
Cartea incepe cu un Van batran, care isi aduce aminte toate povestea completat de vocea Adei ca si nota feminina si indreptatoare a istoriei lor amoroase.

Editura Polirom, 582 de pagini

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu