duminică, 1 august 2010

Poveste despre dragoste si intuneric - Amos Oz


M-am nascut si am crescut intr-un apartament micut,cu tavanul scund,aflat la parter.(.....)
Casa era plina-ochi cu carti.Tata putea citi in saisprezece sau saptesprezece limbi si vorbea unsprezece( toate cu accent rusesc). Mama vorbea patru sau cinci limbi si citea in sapte sau opt.Vorbeau intre ei in rusa sau polona cand nu voiau sa pricep eu.( Adica in cea mai mare parte a timpului.Cand s-a intamplat ca mama sa vorbeasca in ebraica despre un armasar, cu mine de fata, tata a repezit-o ,furios , in ruseste : Sto s toboi? Vidis malcik riadom s nami! - Ce te-a apucat? Doar vezi ca baiatul e aici!)

Iar povestea curge cu reflectii proprii despre viata evreilor, despre timpul nesigur, despre antisemitism si fragila existenta intre carti,sentimente si rude.
E minunat de citit atunci cand nu mai iti ajunge imaginatia sa te joci de una/unul singur, pentru ca din copilarie se trag toate mirarile si minunatiile vietii de adult iar in cartea lui Amos Oz e o abundenta care ofera inspiratie si un sentiment pro cartilor si a cititului.

" Odata, cand aveam sapte sau opt ani, mama mi-a spus, pe cand sedeam pe penultimele locuri din autobuz, in drum spre clinica sau spre magazinul de incaltaminte,ca, desi e adevarat ca si cartile se pot schimba cu trecerea anilor la fel de mult ca si oamenii, diferenta este ca, in vreme ce oamenii intotdeauna te lasa balta cand vine vremea sa nu mai poata obtine de la tine nici un avantaj, placere, interes sau cel putin o senzatie placuta, o carte nu te paraseste niciodata. Fireste, uneori tu le lasi balta, poate ani in sir sau chiar pe vecie. Dar ele, chiar daca le-ai tradat, nu-ti vor intoarce nicicand spatele : te vor astepta tacute si modeste pe raftul lor. Te vor astepta zece ani. Nu se vor plange.
Pana intr-o noapte in care ai brusc nevoie de o carte;chiar si la trei dimineata, chiar daca e o carte pe care ai parasit-o si ai sters-o din inima de ani si ani, nu te va dezamagi niciodata, va cobora din raft si iti va tine tovarasie la nevoie. Nu va incerca sa-si ia revansa sau sa se scuze sau sa se intrebe daca merita sa o faca, daca tu meriti au daca va mai potriviti, va veni pe loc, de indata ce i-o ceri. O carte nu te va dezamagi niciodata."


Pentru prima data ma gandesc la o noapte in care constelatiile sunt doar un zvon....sa spunem ca incepe fiorul iubirii pentru micutul Amos....dar daca v-am convins, daca o luati in mana, fie si cu intentia de a citii inainte de somn, va avertizez ca e o amanta inselatoare, rupe cu dintii din orele de odihna pentru ca totul curge si se desfasoara ca un sul de vise.

Lectura placuta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu