duminică, 29 iulie 2012

La căpcăunii veseli- Daniel Pennac

Editura Polirom :colecția Top 10+ 240 de pagini


Magazinul universal. Un bărbat angajat pe post de controlor de calitate ca titulatură oficială dar în realitate un țap ispășitor care trebuie să provoace mila clienților ca aceștia să își retragă plângerile.
Benjamin Malaussene este fiul cel mai mare a unei mame aventuriere care are destui copilași făcuți cu diverși bărbați și lăsați în grija * bunului fiu Ben*...Therese, cititoare în stele și destin, colecționară de statuete cu divinități și reprezentrări ezoterice, Clara, obsedată de poze, Louna, cu iubirile deznădajduite și cu procesele de conștiință după avorturile făcute,Piciul, colecționar împătimit de poze cu Theo, prietenul gay al fratelui său mai mare și Jeremy, piroman școlar.
Viața de familie se desfășoară sub amenințarea unui pericol: în magazinul universal bombele explodează cu regularitate prin preajma lui Ben iar câinele său Julius are un episod epileptic care întristează profund inima personajului principal.
Ben e un tip muncitor, filosof prin natura responsabilităților sale, puțin îndrăgostit de sora sa Clara și dezarmat total în fața carnalei ziariste Julia cu care se aventurează în editarea unui editorial menit să îl salveze de slujba sa deprimantă. Are probleme de erecție, insomnii și spune povești polițiste fraților săi înainte de culcare...ceea ce îl face suspectul cel mai vizibil în atentatul cu bombe...asta până când colegul lui Theo aduce o poza legată de un cult secret....și vânătoarea începe.
Pentru prima oară după mult timp ( și în ciuda perspectivei zilei de joi) am adormit ca un om pe care-l așteaptă fericirea.
Orarul vieții ar trebui să prevadă un moment precis al zilei în care să-ți poți căina soarta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu